Fabeltjes over melk

Er bestaan behoorlijk wat misverstanden over melk. Daarom zetten we alle fabeltjes even op een rijtje:

Melk maakt dik
Magere en halfvolle melk en melkproducten zonder suiker bevatten heel weinig vet maar wel veel voedingsstoffen zoals calcium, eiwitten, vitamine B2 en B12. Zo blijf je dus slank én gezond.

toxicMelk verpakt in drankkartons is slecht voor het milieu
Een drankkarton bestaat grotendeels uit karton. Karton wordt gemaakt uit houtvezels, een hernieuwbare grondstof. Dat betekent dat, als er steeds weer nieuwe bomen geplant worden, telkens er gekapt worden, die grondstof onuitputtelijk is. Een hernieuwbare grondstof is ook beter voor het klimaat.

Drankkartons kunnen helemaal gerecycleerd worden. Dat gebeurt in een papierfabriek waar de vezels van het laagje kunststof en aluminium worden gescheiden. Van de vezels wordt opnieuw papier of karton gemaakt en van het aluminium en plastic – soms in andere fabrieken – nieuwe producten of energie.

Drankkartons zijn licht en je kan ze makkelijk stapelen. Daardoor heb je minder vrachtwagens nodig om ze te vervoeren en weinig plaats om ze op te slaan.

beikesSteeds meer mensen verdragen geen melk
Net zoals mensen die geen noten of mosselen verdragen, zijn er ook mensen die geen melk verdagen. Maar dat blijft een kleine groep mensen. Zij kunnen wel yoghurt eten en zo voldoende calcium opnemen.

Melk is alleen voor baby’s en kinderen
Ook jouw ouders of jouw oudere broer of zus doen er goed aan om melk te blijven drinken. Van jongs af aan is het belangrijk om voldoende calcium op te nemen. Melk is een heel belangrijke bron van calcium voor jong en oud. Daarom is regelmatig een glas melk drinken goed voor iedereen, ook voor je ouders, broer of zus.

Melk kan je gemakkelijk vervangen door met calcium verrijkte producten
Melk kan je niet zomaar vervangen door andere calciumrijke producten. Je mist dan een heleboel andere voedingsstoffen die in melk zitten zoals eiwitten, zink, vitaminen B2 en B12. Het is dus heel ingewikkeld om melk te vervangen.